October 4, 2022

MyDesignDept

Carefully Crafted Home

Atelier38 reworks furniture keep into house for Czech Radio

Architecture studio Atelier38 has transformed a former furnishings store in Olomouc, Czech Republic, into a broadcast centre arranged all-around a mild-loaded atrium. 

Atelier38 refurbished the constructing, which was constructed in 1911, to give it the essential complex and acoustic fixtures essential for a present day radio broadcaster.

The initial creating dates from the early 20th century

The Czech Radio broadcast centre occupies a slim plot in the middle of Olomouc and is characterised by its uncovered bolstered concrete frame and extended skylight window that can both be noticed in the cavernous central atrium that spans four storeys.

In the course of the 20th century, the creating remained a home furniture retailer, but the skylight was shut off with mineral wool to maintain the setting up insulated.

Photograph showing coolly-lit circulation space
The atrium’s pitched skylight floods the interior with normal mild

The studio reopened this central atrium and produced it the coronary heart of the making. It added additions that highlighted the present concrete framework to stay clear of detracting from the original fabric of the building.

“We tried using tricky to preserve the noticeable supporting structure and not to ruin the integrity and sculptural high-quality of the central room,” stated Atelier38.

Photograph showing coolly-lit circulation space
Initial balustrades line the walkways and that span the void in the atrium

A monochromatic scheme was selected for the two the circulatory and personal places to unite the inside – irrespective of operate and era – and emphasize the building’s exceptional initial structural information.

Glass partition walls let the enough organic gentle from the atrium to arrive at into the aspect rooms, which incorporate meeting and meeting spaces, studios, places of work and modifying rooms as very well as archives and storage services.

Photograph showing neutral-coloured meeting space with original archway detail inset into wall
Primary information sit beside fashionable conveniences

“The shape and proportions of the broadcast studios, command home, and self-assistance studios arose from the probability of setting up into the existing skeleton structure,” the studio discussed.

“[The installed elements] variety an artistic technological dialogue with the primary supporting framework with no suppressing it.”

Photograph showing interior of broadcast recording room
Recording studios are outfitted with audiovisual and acoustic engineering

The studio also upgraded the thermal, sanitary and electrical solutions desired to meet up with contemporary criteria and to guarantee the clean working of broadcasts.

Other adaptive reuse assignments released on Dezeen consist of a retreat for industry experts within an deserted girls’ university by Artchimboldi and Emma Martí, and a previous prison in Berlin converted into a lodge by Grüntuch Ernst Architects.

The pictures is by BoysPlayNice.